Braç de gitano de crema


Per què se'n deu dir braç de gitano d'aquest dolç? Doncs buscant per aquests mons virtuals he trobat aquesta explicació:
L'origen del nom d'aquest plat dolç rau en la seva forma cilíndrica, de dimensions comparables a l'avantbraç d'una persona. El to caramel·lizat li fa prendre un aspecte morenet com el braç d'una persona de la ètnia gitana.
La manera d'anomenar aquest pastís no es totalment original. En anglés, el nom popular del "jam-roly poly", una pastisseria molt similar, és "dead-man's arm" (braç d'home mort) car té melmelada de maduixa o de gerds en lloc de la nata.
Una vegada ampliats els meus coneixements sobre el tema i agafant de base la recepta trobada a
Jesús Querol - Assessor Gastronòmic he fet un braç de gitano de crema per a celebrar un esdeveniment molt important d'aquest cap de setmana passat: un 80è aniversari.
Necessitem fer-ho en dues fases.
Primer cal fer la crema pastissera:
  • -1/2l. de llet
  • -100g de sucre
  • -2ous
  • -3 cullerades de maizena (30g)
  • -una mica de vainilla.

Poseu 400g de llet a escalfar amb la vainilla. A banda barregeu la resta de la llet amb els ous, el sucre i la maizena. Quan la llet estigui calenta, NO HA DE BULLIR MAI, afegir-hi la barreja i, a foc baixet, sense deixar de remenar, perquè no s'enganxi ni s'agrumolli, fins que la crema tingui la consistència desitjada. deixar-la refredar.

Després fem la planxa:

  • -3ous
  • - 80g de farina
  • -100g de sucre
  • -1culleradeta de llevadura Royal

Muntem les tres clares a punt de neu fort. Hi afegim, amb molta cura perquè no ens baixin, el sucre, els rovells, la farina tamisada i la llevadura.

Folrem amb paper de cuina la safata del forn i l'untem de mantega. Hi estenem la massa i ho posem al forn, ja calent, a 180-200º, entre 10 i 15 minuts.

Posem un drap de cotó damunt el taulell de cuina i hi posem la planxa cuita girada, és a dir amb el paper al damunt. Quan sigui freda treiem el paper amb molta cura i hi posem una capa de crema al damunt, després l'enrotllem donant-li la forma de braç de gitano. El cobrim amb una mica més de crema i el cremem amb la pala de cremar.

Jo per guarnir-lo hi he posat unes quantes fruites del bosc, que en ser vermelles li han donat color, i les espelmes.

Un secret: em pensava que seria supercomplicat i llarg de fer i la veritat és que m'ha resultat força senzill, i el resultat val la pena.

Comentaris

  1. por lo que voy pillando este brazo de vainilla, estaria genial..felicidades a esos buenos 80.
    Un besín.

    ResponElimina
  2. Ostres! Braç d'home mort sona molt fort!!! Que sàpigues que el teu blog també m'ha deixat flipada :D :D :D.

    Gràcies per participar en el concurs de truites!

    ResponElimina
  3. Os habeis puesto todas de acuerdo para hacerme sufrir.... ¡¡¡que rico porelamordeundios!!!

    Un besazo!!!

    ResponElimina
  4. No he fet mai un braç de gitano. Ni ho he intentat i mira que els de crema cremada em xiflen. Com que ho expliques tant bés igual m'animo. Salut!!!!

    ResponElimina
  5. No pares!!!!!! la teva turbochef deu tremolar quan et veu!
    Mira que faig postres, però amb el braç de gitano no m'hi he atrevit mai. Però m'ho apunto!
    Aquest t'ha quedat espectacular!!!

    ResponElimina
  6. Que maravilla de brazo de gitano!!. Te ha quedado espectacular madre mia, y relleno de crema tiene que estar para chuparse los dedines y repetir.
    Felicitaciones porque de verdad que hasta me daría pena comermelo de lo apetitoso y lindo que está.

    un besote (ojo.. que me lo comería ehhh, ya lo creo que si jajajaja).

    ResponElimina
  7. Felicitats a l'interessat! I és que 80 anys bé s'han de celebrar!
    Sembla que va ser ahir quan el meu pare els va fer, i aviat ja en farà 84!
    El braç de gitano, com tu dius, no costa gens de fer i és tan bo!
    El de crema és el que més m'agrada, però jo no la cremo.
    Un petó

    ResponElimina
  8. Dolça! Queda molt malament no això d'un braç d'home mort per un 80è aniversari? ;) jeje Bromes a part, t'ha quedat genial!! A més, és dels meus postres preferits! No me'n cansaria mai de menjar-ne! :p
    Petons!

    ResponElimina
  9. Aquest braç de gitano és el millor pastís per celebrar un 80 aniversari, que és una edat molt important!!!
    Felicitats, t'ha quedat preciós. A casa els braços de crema cremada ens agraden molt :)

    ResponElimina
  10. Dolça, felicidades para la persona que ha cumplido 80 años y felicidades para ti por este brazo que has hecho y por las explicaciones . Siempre aprendo algo contigo.
    Tuvo que estar delicioso.
    Saludos

    ResponElimina
  11. Doncs per ser el primer t'has lluit!!!!!

    ResponElimina
  12. Qina delicia i per a celebrar uns 80 aixó es celebrar-ho molt be.
    Felicitats!!

    ResponElimina
  13. Una molt bona idea per celebrar un vuitantè aniversari. Felicitats als dos. Muac.

    ResponElimina
  14. T'ha quedat espectacular! No sabia això del perquè del nom. Què curiós, no? Segur que l'homenatjat en devia quedar contentíssim/a. Salutacions

    ResponElimina
  15. Dolça, deliciós, quina bona pinta, i els 80 encara el fan més especial!!

    Un petó!
    Beth

    ResponElimina
  16. Dolça; -No tot són postres ... a la cuina- Per les explicacions que dius sembla d'allò tant fàcil de fer i més fàcil menja.
    Feliços 80¡¡ Que vaigui de gust Dolça Josepb -menja de bacallà-

    ResponElimina
  17. Dolça, només he intentat fer una vegada braç amb crema, però no hi ha va haver manera que es quedés a dintre...i aixó que estava espesa, no et vas trobar amb problemes?!! grácies

    ResponElimina
  18. dues vegades bo en diuen bobo , aquest és bo ,bo i requetebó, mmmmmmm.
    petons

    ResponElimina
  19. Una maravilla de brazo de gitano, con relleno de crema y todo.
    Felicidades y feliz finde semana x

    ResponElimina
  20. nyam nyam! Només veure'l m'ha fet venir salivera, i a aquestes hores...

    ResponElimina
  21. Fely, para el que cumplia 80 su postre favorito, brazo de crema!

    Núria, jo també ho he trobat una mica lleig això de braç d'home mort, però... està molt bo!

    mandragora, estoy de acuerdo contigo, ahora tendremos que ponernos todos a régimen, después de tanta mona de Pascua!!! jejej

    Olles, ganxeta, jo tampoc m'havia atrevit mai, però al meu pare li encanten i vaig pensar que amb motiu dels seus 80 valia la pena provar-ho, i la veritat molt més senzill del que em pensava.

    padrina, tu A CALLAR!!!! que amb aquest obrador de Mones que tens ens has fet ombra a tots!!!!

    merchi, la verdad es que estaba para chuparse los dedos.

    Margarida, és que vaig trobar que sense cremar estava una mica "descolorit" i com que la recepta original el cremava, doncs em vaig animar, i la veritat és que molt bé! L'única cosa el fum de la planxa de cremar que et deixa la cuina amb una boirina...

    Mercè, el de 80 no sap res d'això del nom del braç de gitano, i ell com tu també té el braç com a postre preferit.

    gemma, realment, que el pare faci 80 anys en plenes facultat mentals i una salut força bona és un luxe que desitjaria per a tothom.

    Juan, gracias, pero no esperes a cumplir 80 para probarlo, jejeje

    xaro, doncs és veritat és el primer que he fet, però t'asseguro que no serà el darrer.

    Dolorss, no et sembla que uns 80 s'han de celebrar ben celebrats???? A casa és que ho celebrem tot, però aquestes xifres elevades encara més!

    Vermells, li passaré les vostres felicitats. Gràcies

    Francesc, molt content, i com que va poder repetir imagina't...

    beth, 80 anys s'han de celebrar, i l'any vinent 81, i més......

    Josepb -menja de bacallà-, és senzill de fer, però porta el seu temps. Però de menjar ha estat senzillíssim!!!

    Cocinarte,Núria, vaig posar la crema ben freda i no massa quantitat, i per les vores no, i quan el vam tallar havia quedat repartida per tot el braç i perfecte. Pot ser que tu no la posessis prou freda. la crema? Ja em diràs.

    Mai, ganxeta, bo, bo i bo...

    Ana Powell, gracias

    Ruben, nosaltres ens el vam menjar per postres de dinar, però a aquestes hores com tu dius (m'imagino que deu ser hora d'esmorzar) jo també me'n menjaria un tallet.

    Gràcies a tots i totes
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  22. Este postre se ve delicioso, a ver si yo consigo que me salga igual, te copio la receta con tu permiso. saludos.

    ResponElimina
  23. Hola Dolca.

    Este brazo de gitano es espectacular,así como lo son todas tus recetas.
    Ya vi tu tortilla de espárragos de "margen", aquí los llamamos de "piedra" porque son cogidos en la sierra entre piedras y esparrageras.
    Pero seguro igual de ricas estan las dos tortillas.

    Un saludo.

    ResponElimina
  24. [url=http://www.23planet.com]casino[/url], also known as junk casinos or Internet casinos, are online versions of significant ("chunk and mortar") casinos. Online casinos clear someone common sense gamblers to filch up and wager on casino games from head to foot the Internet.
    Online casinos typically nautical bend unashamed odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos directing higher payback percentages with a judgement melancholy contraption games, and some promulgate payout satiety audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed unsystematic plentiful generator, catalogue games like blackjack preoccupy an established permit edge. The payout slice pursuit of these games are established sooner than the rules of the game.
    Bifurcate online casinos compact out or happen into the influence of their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Ruse Technology and CryptoLogic Inc.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides